08 april 2010

Banoffee pie

Denna paj-dessert åt jag nere i skåne på Lasse Flinkmans cafe ute på landsbygden för flera år sedan. Jag har letat efter recept. Jag har längtat och suktat och köpt hem kondencerad mjölk x antal gånger. Men det har aldrig blivit av att jag gjort den.

Nu i påskas hittade jag receptet på bloggfamiljens hemsida, en tjej där som skriver om mat o onyttigheter. Den var sååååå god att jag skulle kunna äta en hel själv. Kusin Hilda åt den till och med som frukost, den lilla gottegrisen! Hela familjen var såld på den. Nu får du reeptet!
Det tar tid med den konderserade mjölken men de är de värt!

Till en paj, ca 8-10 bitar:

200 gr digestivekex ca 13 st.
100 gr smör

Fyllning:
1 burk kondenserad mjölk (ca 400 gr)
3 skivade bananer
3 dl vispgrädde

25 gr flisad mörk choklad

Lägg den oöppnade burken (ta bort pappret först) med kondenserad mjölk i en kastrull och fyll på med vatten. Burken måste vara helt täckt med vatten, så fyll på allt eftersom vattnet kokar bort. Detta ska sen koka i minst 3 timmar. (Ju längre man kokar desto hårdare toffée blir det).

Smula kexen fint och blanda med smält smör. Tryck ut degen i en pajform och ställ kallt tills tofféen är färdig. Kyl sen den oöppnade burken i kallt vatten och bred ut tofféen över pajskalet. Skiva bananerna och lägg ovanpå. Vispa grädden och bred över och strö till sist flisad choklad överst.

Inga kommentarer: