Chokladtårta med saffranstryffel
1 tårta, 15-20 bitar. Gör gärna tårtan någon dag i förväg.
3 medelstora ägg
2 dl strösocker
½ vaniljstång
rivet skal av ½ apelsin
200 g smör
225 g mörk choklad
3 dl vetemjöl (180 g)
100 g valnötter
Saffranstryffel:
1 paket saffran (0,5 g)
2 dl vispgrädde
400 g vit choklad
Garnering:
50 g valnötter
100 g mörk choklad
apelsinskalstrimlor
ev. marsipan
Så här gör du:
1.Ugn: 200 grader
2. Vispa ägg och socker länge tills det ljusnar och blir riktigt pösigt. Skrapa ur fröna från vaniljstången, tillsätt detta och apelsinskalet.
3. Smält smör och choklad var för sig. Låt svalna något.
4.Vänd ned mjölet, smör, choklad och sist hela valnötter i äggsmeten.
5. Kläm fast ett bakplåtspapper i en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Häll i smeten och grädda 12-15 min på nedersta falsen tills tårtan stannat. Låt svalna.
6. Stöt söner saffranet och låt koka upp med grädden. Hacka chokladen och låt den smälta i den varma grädden.
7. Häll smeten över chokladkakan men spara ev ett par matskedar om du vill garnera kanten. Låt tårtan stelna i kyl.
8. Flisa ca 50 g choklad, smält resten och doppa valnötterna till hälften däri.
9. När tryffeln på tårtan stelnat, skär med en tunn kniv runt kanten och lossa den. Bred resten av tryffeln på kanterna (värm det försiktigt om den stelnat) och tryck fast chokladspånen därpå. Garnera med valnötter, apelsinskalsstrimlor och ev marsipan.
Mycket god tårta. Servera gärna med lite vispgrädde!!
2 kommentarer:
Mmm.. detta är numera personliga favoriten!
Va roligt att du gillar den! Kikade in på din sida, allt ser väldigt gott ut. Måste prova nåt recept snart!
Skicka en kommentar